Insight
12 min.

Fietsen leasen vs. fietsen huren: De verschillen en voordelen begrijpen

Ontdek de belangrijkste verschillen en voordelen tussen het leasen (of huurkoop) en huren van fietsen. Ongeacht de grootte van uw bedrijf zal dit artikel u helpen om de meest geschikte financieringsvorm voor u en uw personeel te kiezen. Ontdek de financiële implicaties, de verschillende mogelijkheden om eigenaar te worden van de fiets aan het einde van de huurperiode, en het Belgische wettelijke kader voor toegang tot een van de beste oplossingen voor duurzame mobiliteit.
Fietsen leasen vs. fietsen huren: De verschillen en voordelen begrijpen
Gepubliceerd op
May 16, 2024

Huurkoop (in dit artikel ook wel “leasen” genoemd) en fietsverhuur zijn twee eenvoudige en zeer toegankelijke financieringsmethoden waarmee werkgevers die dat willen hun personeel de mogelijkheid kunnen bieden om hun fiets in de loop van de tijd (meestal 36 maanden) te financieren, met behulp van een deel van hun brutoloon (in plaats van hun fiets in één keer te kopen, uit hun “netto zak”).  

Hoe kiest u de meest geschikte financieringsmethode? Dit artikel wil de voordelen van elke formule verduidelijken.

Definities

Huurkoop: de term “leasing” wordt vaak gebruikt om huurkoop aan te duiden. Dit is ook het geval bij Ubike. Dit is een financieringsmethode die over verschillende periodes kan worden gespreid (tussen 24 en 48 maanden, waarbij 36 maanden de norm is) en waarbij alle maandelijkse termijnen die door de dienstverlener aan de werkgever worden gefactureerd 100% van de prijs vertegenwoordigen (in theorie dus: restwaarde = 0%). Wanneer de werkgever de laatste maandelijkse termijn betaalt, wordt het eigendomsrecht automatisch en gratis overgedragen aan de werkgever, die vervolgens de mogelijkheid heeft om het op zijn beurt over te dragen aan elke werknemer die dat wenst. Hiervoor moet de werknemer (in eerste instantie uit eigen zak) een bedrag betalen dat gemiddeld +/- 6% van de adviesprijs van de nieuwe fiets bedraagt. Om wettelijke en fiscale redenen mogen werkgevers de fiets niet “gratis weggeven” aan hun werknemers.

Huren: deze financieringsmethode kan ook over verschillende periodes gespreid worden (tussen 24 en 48 maanden, waarbij 36 maanden weer de norm is), waarbij alle maandelijkse termijnen die door de dienstverlener aan de werkgever gefactureerd worden 84% van de prijs vertegenwoordigen (Theoretische restwaarde = +/- 16%). Wanneer de werkgever de laatste maandelijkse termijn betaalt, heeft de betrokken werknemer de keuze om al dan niet eigenaar van de fiets te worden door (uit eigen zak) de geschatte waarde van de fiets op de fietsenmarkt op dat moment te betalen.

Wettelijk kader, korte herinnering

De Belgische overheid staat werkgevers toe om hun personeel tegen gunstige voorwaarden fietsen ter beschikking te stellen.  

In de praktijk kunnen werknemers een fiets kiezen door te kiezen voor een “loonoffer”*. Volgens dit mechanisme wordt een deel van het brutoloon herberekend en geoormerkt om een fiets te financieren. Zowel de werkgever als de werknemer hoeven geen inhoudingen of sociale premies te betalen over dit “geïsoleerde” deel van het salaris.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat de werknemer profiteert van een “bruto voor netto” systeem voor dit deel van zijn salaris. Als gevolg hiervan betalen zij +/- 50% minder voor hun fiets, vergeleken met een situatie waarin zij via hun werkgever voor hun fiets zouden moeten betalen als zij geen fietsplan hadden.

*Financiering kan ook worden verstrekt door het geheel of gedeeltelijk “defiscaliseren” van de eindejaarsuitkering, een bonus, enz. Financiering via het mobiliteitsbudget is een andere mogelijkheid waarop dit artikel niet van toepassing is.

Vergelijking tussen huurkoop en leasen

Contractduur:

- Huurkoop en Huren: contracten van 24 tot 48 maanden.

Eigendom:

- Huurkoop: cascade-overdracht van eigendom, van de aanbieder naar de werkgever, en dan tegelijkertijd naar de werknemer die dat wil.

- Huren: de werknemer kiest zelf of hij de fiets aan het einde van de financieringsperiode koopt of niet.

Restwaarde (+/- 6% vs. +/- 16%):

- Huurkoop: betaling van ongeveer 6% van de oorspronkelijke prijs van de nieuwe fiets voor de eigendomsoverdracht.

- Huren: Restwaarde van ongeveer 16% van de oorspronkelijke prijs van de nieuwe fiets voor de eigendomsoverdracht van de fiets.

Let op: dit bedrag is niet vooraf bekend, aan het begin van de financieringsperiode. Het hangt af van de marktwaarde van de fiets aan het einde van de leaseperiode.

Huurprijs & totale 'cash out':

- Huurkoop: Iets hogere maandelijkse betaling (omdat deze berekend wordt op 100% van de prijs), maar lagere totale cash outflow (omdat slechts +/- 6% betaald moet worden aan het einde van het contract bij het verlaten van het net).

- Huren: Iets lagere maandelijkse betaling (want berekend op 84% van de prijs) maar hogere totale uitstroom van geldmiddelen (want veel hoger bedrag dat aan het einde van het contract betaald moet worden bij het verlaten van het net).

Boekhoudkundige verwerking:

- Huurkoop: “OP saldo”, de aldus gefinancierde fietsen verschijnen op de balans van de werkgever.

- Huren: “UIT balans”, de op deze manier gefinancierde fietsen staan niet op de balans van de werkgever.

Samengevat:

Deze tabel moet u helpen om de beste keuze voor u te maken.

U zult zien dat er ook een 3e financieringsmethode wordt getoond: aankoop.

Welke keuze moet u in de praktijk maken?

Ubike heeft ontdekt dat de 2 getoonde financieringsmethoden veel gebruikt worden.

Werkgevers die de voorkeur geven aan huurkoop doen dit over het algemeen om de volgende 2 redenen:

  • ze weten dat ze hun personeel een echte extra 'boost' geven door hun totale netto kasuitstroom te beperken (vs. Huren)
  • ze zijn zich ervan bewust dat een fietsvloot, zelfs een grote, weinig impact zal hebben op hun reële schuldcapaciteit.  

Huren blijft echter de norm in de huidige Belgische markt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ubike.

No items found.
Neem vandaag nog contact op en we gaan in een oogwenk aan de slag!
Snelle installatie
Gepersonaliseerde abonnementen
Deskundige ondersteuning

Maak vandaag nog uw gratis account aan en begin met de transformatie van uw bedrijfsmobiliteit!

Check icon
Snelle installatie: Je fietsleaseprogramma kan in een mum van tijd operationeel zijn.
Check icon
Abonnementen op maat: Pas het programma aan de unieke behoeften van uw bedrijf aan.
Check icon
Deskundige ondersteuning: Ons team is er om u bij elke stap te begeleiden.
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Bedankt

Bedankt dat je contact hebt opgenomen. We hebben je zojuist een e-mail gestuurd. Kijk alsjeblieft in je inbox. Als je het niet ziet, controleer dan ook je spambox.
Oeps! Er is iets misgegaan tijdens het verzenden van het formulier.